2012. december 22., szombat

4. fejezet: Slow, Love, Slow – Lassan ráébredsz, mi is az a szeretet



Ebben a pillanatban hallották, amint csattan az ajtó. A három férfi egyszerre pillantott a foltozott bejáratra. Hirtelen mindegyikük arra gondolt, hogy Sunny végig itt volt, és… Az nem lehet. NEM hallhatta meg ezt a beszélgetést! Túl kicsi, hogy megértse. Majd ha nagyobb lett volna, természetesen elmondták volna neki az igazat, de nem most. Pláne nem Mikuláskor.
-          Ugye ezt nem hallgatta végig… - mondta döbbenten Marcus.
-          Sunny! – kiabálta Edgar, majd mind a hárman elindultak az ajtó felé.
 A két fiatalabb fivér kirohant, a kislány keresésére indultak, hátha jóvátehetnek még mindent. Csak Tom maradt az ajtóban. A lépcsőt bámulta. Ott hevert a szív alakú mézeskalács. A drága sütemény most darabokban hevert a hóban. Eltörött a szív. Sunny szíve. Tom most döbbent rá, hogy összetörte egy ártatlan gyerek lelkét. Elvette a gyerekkorát, az álmait, és lehet, hogy az életét is. Kezébe vette a darabokat. Próbálta összeilleszteni őket. Nem ment. Hiányzott egy darab belőle. Vajon hol lehet? Szétnézett, hátha megtalálja. De nem lelte sehol. Csak bámult maga elé, egy törött mézeskaláccsal a kezében, és egy törött szívvel a lelkében. Belegondolt, hányszor nevetett rá a kislány. Hány vidám percet szerzett a keserű élete során… Sokat. Nagyon sokat. Tom rájött, nem is ő a család feje. Nem ő tartja együtt ezt a négy embert. Ő folyton csak a pénzre gondolt, és irigykedett nővére tömött pénztárcájára, miközben ő elpazarolt hat évet az életéből. Hat csodálatos évet. Mert akármekkora szegénységben éltek, egy valamiben sosem volt hiányuk: a szeretetben. Ő meg kiakadt egy vacak mézeskalácson, belegázolt egy ártatlan pici lány lelkébe… Az ő Sunny-ja lelkébe.
Eszébe jutott, hogy minden szülinapjára rajzolt egy hatalmas tortát. Marcus-szal és Edgarral feldarabolták, tányérokra tették, és eljátszották, hogy megették. Egyszer az a hülye Edgar tényleg lenyelt egy darabot a papírból… Mindenki nevetett, boldog volt, csak ő nem. Tavaly karácsonykor meg Sunny szétvágta a függönyt, és a darabjaival befoltozta a kesztyűjét, hogy ne fázzon Tom keze, miközben vágja a fát. De ő, ahelyett, hogy megköszönte volna, veszekedett vele… Pont Szenteste… Akkor is megdorgálta, amikor leszedte a kertből a virágokat… Pedig ő csak kedveskedni akart. Meg amikor még pólyás volt, egyedül az ő karjaiban tudott csendben lenni, és csak akkor aludt el, ha ő mellette volt… Hogy mondhatta… Hogy gondolhatta azt, hogy ez a csöpp gyerek nem szereti őt… Miközben ezen mélázott, a lassan szállingózó hó fehérré varázsolta hosszú, fekete haját, és már szinte belepte a kezében a mézeskalács egyik darabját. A másik darab viszont időközben eltűnt! Megehette a kutya, mert olyan jóízűen nyalja a száját… Tom iszonyú dühös lett.
-          Ez Sunny szíve!
Mordult fel a férfi, majd hatalmas erővel sújtott le a jámbor eb combjára. Az ütés nagyot csattant. Az öreg keverék nyüszítve szaladt arrébb. Alig tudta vonszolni a lábát. Öreg kutya volt, lehet el is törte ez az ütés a csontját. A kutya összegömbölyödött a háza előtt. Nem értette, miért bántották. Arra se volt ereje, hogy bemenjen az óljába. Tom elindult felé. Meg kell bosszulnia a megevett mézeskalácsot. Ahogy Tom felemelte a kezét, a kutya már előre nyüszített. A szemében könny gyűlt össze, kérlőn nézett gazdájára. Még egy verést nem élne túl… Ezt tudta Tom is, de akkor se hagyhatja büntetlenül a dolgot. Már lendítette a kezét, mikor reccsenést hallott. Lenézett a lába elé. A mézeskalács hiányzó darabja volt ott. Kutyája csak elvitte, de nem ette meg. Csak körbenyalogatta. Tom a darabokat nézte. Majd tekintetét a félelemtől és fájdalomtól reszkető ebre emelte. Majd ismét a lába melletti romhalmazt bámulta. Lerogyott a hóba. Ezt a jószágot is ártatlanul bántotta, épp úgy, mint Sunny-t. Kis híján megölte kutyáját egy olyan bűnért, amit valójában nem is az eb követett el. Hisz ő miatta ejtette el Sunny a mézeskalácsot, miatta tört darabokra, nem a vén keverék kan miatt. De mégis az ő combján csattant a dühe. Neki fáj az ütés, az ő szeme reszket a félelemtől. Hisz a gazdáját nem bánthatja a kutya. Némán, védekezés nélkül tűrte volna, hogy gazdája agyonveri. Nem bántotta volna még akkor sem, ha jogtalan lett volna a verés. Tom ráébredt, hogy saját magát kellett volna megütnie. Remegni kezdett a szája. Összeszorult a gyomra, nem tudott levegőt venni… Ökölbe szorított kézzel térdelt a hóban, és üres tekintettel nézte rettegő kutyáját. Tom szája egyre jobban remegett, a kezét lassan ajkaihoz emelte. Percek múlva vett csak levegőt, amikor…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése